Tanácsok kerékpár vásárláshoz


MILYEN KERÉKPÁRTVEGYEK?

 

Új kerékpár vásárlása előtt biztos Önben is felmerül a kérdés: „Milyen kerékpárt vegyek? Hol vegyem? Új legyen vagy használt? Milyen kerékpárok vannak? Ki segít nekem kerékpárválasztásban?

Rövid leírásunkkal ebben a döntésben szeretnénk segíteni.

Kerékpárvásárlásnál dönthet a teljesen új, vagy a használt kerékpárok között. Fontos kérdés még azonban, hogy mire is lesz használva az adott kerékpár.

 

Napi használat, gyermek szállítás

Rendszeres használat esetén fontos, hogy:

- megbízható legyen,

- bármikor rendelkezésre álljon,

- kényelmes,

- erős,

- könnyen kezelhető,

- tartós,

- és alacsony karbantartás igényű legyen a kerékpár.

Kétféle vázforma közül választhat,férfi és női. A kettő közötti választásnál szintén segítség, hogy mire fogja használni:

-         gyerekszállítás esetén javasolt a férfi vázforma,

-         a városi forgalomban a biztonságos közlekedésben sokat segíthet az alacsony átlépőmagasságú női váz.

Vázméret kiválasztásához kérje az eladó segítségét!

Felépítése legyen erős, duplafalú kerékabroncsokkal, fém fékkarokkal és féktestekkel, kényelmes kormány és nyereg legyen rajta.

Hajtás: Az egy sebességes un. kontrás agy elegendő a sík vidéken, de 3 sebességes agyváltós, kontrás modellekkel sokkal könnyebben tudunk igazodni a forgalomhoz és az útviszonyokhoz.

Láncváltósmodellek nem igazán erre valók.

Szerkezet: Lehetőleg kevés gondozást igénylő változatot  keressen. Ilyenek a zárt csapágyazással- /kormány,-főtengely-/készült monoblokkos  típusok.

Fontosak a kiegészítők is:

-         A hatályos jogszabályok szerinti felszerelés: világítás, prizmák, csengő, fékek(ezek ne maradjanak ki!)

-         Sárvédő,csomagtartó, oldaltámasz (jól jön a mindennapi használat során).

Sokan szeretik az első kosarat, amibe tudnak pakolni. Ezt a kosarat mértékkel kell terhelni, mert jelentős súly esetén alapvetően változik a kerékpár stabilitása,kormányozhatósága.

Gyermek szállítás:

Kerékpáron elől15 kg-ig vihetünk gyermeket, ezt a gyermekülés műszaki adatai tartalmazzák,hátul általában 22 kg a határ.

A hátsó gyermekülést szerelhetjük bilinccsel a vázra (a csomagtartó nem feltétel és felette elfér). Ha csomagtartóra szerelhetőt választ,  annak erősnek, 2 pálcásnak, jól rögzíthetőnek kell lennie.

Árak:

Legolcsóbbaka kontrás, egy sebességes modellek. Kevés karbantartás, könnyű alkatrészcsere, házilag is javítható.

Agyváltósmodellek már kb. 20%-kal magasabb áron vásárolhatóak. Nagyon könnyen kezelhető, stabil szerkezetűek, normál használat mellett évekig nem kell karbantartani a váltószerkezetet. Házilag nem javasolt a szerelése.

Láncváltósmodellek, az előzőektől eltérően, keskenyebb lánccal működnek. Folyamatos a karbantartási igénye, élettartama rövidebb és cseréje drágább. Otthon nem javasolt a szerelése.


Sport,  szabadidő, kirándulás

Ebben a kategóriában rendkívül nagy választékkal találkozhat. Döntenie kell, hogy:

            - Terepen

           - szilárd burkolaton, vagy

           - mindkettőn szeretné használni a kerékpárt.

Terepen kerékpározunk              

Válasszon mountain bike típust, amiből 26-os,  27.5-29-es kerékméretű változatok léteznek.

Vázforma

Első teleszkópos alumínium vázú modellek közül a testméretének megfelelőt választva, gyorsan és biztonságosan tud majd rossz utakon is tekerni. Vázméretet a szaküzletekben  szívesen megmutatják. Ha nem tárcsafékes modellt választ, legyen a vázon a felszereléshez szükséges kialakítás, mivel ezt később pótolni nem lehet.

Felépítés:

Sportoláshoz, terepre, erős szerkezetű kerékpárt válasszon, amelynek zárt csapágyas a főtengelye. Ha zárt kerékcsapágyast szeretne, azt is lehet, de az már árban drágább.  A fékrendszer legyen erős, ún. V. fék, vagy extrémebb helyzetekben való használatra tárcsafék.

A nyereg a hosszú igénybevétel miatt fontos. Mindenféleképp igazodjon a felhasználóhoz!  A vékony nyergeket is ki lehet próbálni, nem kell megijedni a használatuktól.

Hajtás

Általában 21-30 fokozatokkal szerelt modelleket találunk. Ha elköteleztük magunkat a leggyakoribb márka mellett akkor figyeljünk arra, hogy  lehetőleg egy termékcsaláddal legyen szerelve (Első-hátsó váltó, váltókar, fogaskeréksor, lánc)

Kiegészítők:

Ha nem használjuk közúton, akkor is gondoljunk a világításra, különösen fontos a terepen, rossz látási viszonyok között.

Gumik:

Nagyon fontosa helyes gumiválasztás, itt sajnos nem lehet spórolni, áldozni kell márkás, jó mintázatú termékre.  Ha defektvédelemmel készült gumit vásárol, akkor biztosabb a szerelés nélküli hazajutás.


Szilárdburkolatú utakra

Városi használatra, treking, vagy cross modelleket keressen. Ezek a kerékpárok 28-as kerékméretűek /622 mm/, kényelmes vázkialakításuak.  

A trekingek kényelmesebb vázkialakításúak.

Hanem tárcsafékes modellt választ, legyen a vázon a felszereléshez szükséges kialakítás, mivel ezt később pótolni nem lehet.  Ha van a kerékpáron első teleszkóp, az kényelmessé és biztonságossá teszi a kerékpározást rossz utakon és lejtős helyeken. Ezeken a kerékpárokon alapból felszerelve van a sárvédő, a csomagtartó, hajlított kormány (esetleg állítható dőlésszögű).

 

Maradt még kérdése? Keressen bennünket üzletünkben: Bicaj Bt